Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на консултантската компания Knight Frank, Prime Global Cities Index, който следи движението на цените на луксозните жилища в 45 града в света, е регистрирал най-ниския си годишен растеж от последното тримесечие на 2009 г., когато светът беше в плен на финансова криза.

Темпът на създаване на богатство в света се е забавил през миналата година. През последните шест месеца политическите и икономическите проблеми са се задълбочили, а през първото тримесечие на тази година се появи заплахата от глобална търговска война. Несигурността около Brexit достигна пик, а Международният валутен фонд прогнозира, че 70% от икономиките в света ще отбележат забавяне на растежа през 2019 г.

Към това трябва да се прибавят и растящите лихвени проценти, като само САЩ повишиха девет пъти основната си лихва от декември 2015 г. насам. Това оказва влияние не само върху САЩ, но и върху 13 валути, обвързани с американския долар. Поради това умерените продажби на луксозни имоти и следователно забавянето на ръста на цените им беше очаквано, констатират от Knight Frank.

Но има и изключения от правилото. Ключови европейски градове продължават да се представят добре, като седем от градовете в топ десет през първото тримесечие се намират на Стария континент. Берлин оглавява класацията с ръст на цените на луксозните имоти от 14,1% през първото тримесечие. На второ място е Москва с повишение от 12%, а в топ три попада и Франкфурт с ръст на цените от 9,6%. В десетката попадат още Токио, Единбург, Париж, Делхи, Цюрих, Мадрид и Женева.

Берлин, Франкфурт, Единбург и Париж споделят три ключови характеристики – силно търсене от наемателите, ограничено ново предлагане и относителна достъпност, отбелязва Knight Frank. Цените на луксозните имоти в Москва също постигат силен ръст благодарение на редица нови проекти в централни квартали, започнати през 2018 г.

В Канада пропастта между Торонто (ръст на цените с 3%) и на Ванкувър (спад с 15%) продължава да се разширява, като сега двата града са разделени от почти 18 процентни пункта. Макар че и в двата града е въведен данък за чуждестранните купувачи, Ванкувър предприе редица допълнителни мерки за намаляване на спекулацията и ограничаване на ръста на цените.

Маями е американският град с най-силен ръст на цените на луксозните имоти благодарение на правилото за приспадане на щатски и местни данъци, което е увеличило броя на американските данъчни мигранти, отправящи се към Флорида, където няма данък върху доходите и върху наследството, а корпоративните данъчни ставки са благоприятни.

Общо 11 от 45-те изследвани пазара на луксозни имоти отбелязват спад на цените, като най-голямо е понижението във Ванкувър. Следват Истанбул, Оукланд, Найроби и Сеул. Почти идентичен спад на цените на луксозните имоти отбелязват Лондон и Ню Йорк, съответно 5,1% и 5%.